Werken en als ondernemer lijkt ideaal: niemand die je op de vingers kijkt, zelf je tijd indelen en bepalen hoeveel je wilt verdienen. Het kan echter ook een hoop stress voor een ondernemer met zich meebrengen. Stress door ondernemen is een bekend probleem. Echter de omvang en de gevolgen van stress wordt nog steeds onderschat.

Voor ondernemers staat groei steevast centraal. Toch ervaren veel ondernemers werkdruk. Maar liefst 75% van de ondernemers geeft aan te kampen te hebben met een te hoge werkdruk meer dan 10% van de ondernemers dreigt daaraan ten onder te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij De Amersfoortse.

Om deze reden is er deze week is het ‘International Stress Awareness Week’. Een goed moment om stil te staan bij stress voor de ondernemer. Want zeker in deze tijd zijn er veel bedrijven die stress ondervinden. Als gevolg van alle noodzakelijke maatregelen die genomen moeten worden door de Coronacrisis zitten veel ondernemers in een stressvolle tijd.

ondernemer stress

Wat zijn oorzaken van stress bij ondernemers?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom een ondernemer stress ervaart.

Daarbij kun je denken aan:
Te druk zijn zonder dat het wat oplevert;
Weinig of geen klanten;
• Niet weten waar je de klanten vandaan moet halen;
Financiële zorgen, omdat je te weinig inkomen uit je bedrijf haalt;
Nee zeggen lukt niet altijd waardoor je over je grenzen heen gaat;
Tijd tekort, waardoor je nergens aan toe komt;
Piekeren, wat tot te weinig slaap en concentratieproblemen leidt;
Goede balans tussen werk en privé is er niet meer

Als ondernemer ben jij het gezicht van jouw bedrijf. Zit je niet goed in je vel, dan heeft dit invloed op je onderneming. Gelukkig kun je als ondernemer zelf veel invloed uitoefenen op je stressniveau. Hierbij is het erg belangrijk om te ontdekken waar precies de knelpunten liggen. Op het moment dat je die in kaart hebt gebracht kun je er ook actie op ondernemen. Want als je te druk bent en het weinig oplevert is het van belang dat je kijkt waaraan dit ligt en hoe je anders en slimmer kunt werken.

 

5 tips voor minder stress als ondernemer.

1. Maak meer tijd voor jezelf.

Het is heel belangrijk om je tijd effectief in te delen. Dit kan bijvoorbeeld door in je agenda blokken te maken wanneer je wat doen. Vergeet daarbij niet om ook blokken leeg te laten zodat je jezelf extra tijd geeft voor andere dingen zoals bijvoorbeeld je gezin.

2. Vind support.

Heel belangrijk is om mensen om je heen te hebben die je kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan de boekhouding maar ook bijvoorbeeld hulp in de huishouding. Je hoeft niet alles zelf te doen. Doe datgeen waar je goed in bent en besteed de rest uit.

3. Verander hoe je naar je fouten kijkt.

Veel ondernemers maken zich druk over de fouten die ze maken. Je kunt het ook zien als feedback. Zodra je dat gaat doen kun je ook bedenken hoe je het de volgende keer op een andere manier kan gaan doen. Door je “fouten” kun je leren!

4. Creëer sterke relaties.

Ze zeggen ook wel sterke relaties creëren winnaars. Een goede relatie met klanten zorgt voor betere resultaten. Dit zorgt ook voor een goed imago voor je onderneming.

5. Ontwikkel jezelf altijd en blijf groeien.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen in je werkveld en volg studies en/of opleidingen om bij te blijven. Daarnaast is het goed om een coach te zoeken die bij je past om om te kunnen gaan met de werkdruk en de stress en te onderzoeken naar nieuwe perspectieven voor jezelf en je onderneming.

Een beetje stress is goed en is ook gezond! Stress zorgt namelijk voor adrenaline waardoor je als ondernemer goed presteert.
Maar let op als dit overgaat in langdurige stress dan kan het je tegenwerken.

Angelique Lijffijt

int.NLP trainer en coach

Angelique is naast NLP trainer ook coach met ervaring om ondernemers verder op weg te helpen met behulp van NLP. Haar passie is om je in je kracht te zetten en je te laten inzien hoe je door gebruik te maken van de NLP technieken je dit kunt bereiken. Daarnaast maakt ze websites en leert ze ondernemers sneller opdrachten binnen te halen door NLP en marketing met elkaar te combineren.

0
We willen graag je mening weten, laat je een reactie achter?x
()
x