Leuk idee! Maar hoe wordt ik winstgevend?

De wijze waarop een organisatie geld verdient, noemen we het verdienmodel of het businessmodel. Het businessmodel beschrijft eenduidig hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt. Simpel gezegd: hoe een bedrijf zijn activiteiten heeft georganiseerd en klanten van dienst is. Een verdienmodel, ook te noemen bedrijfsmodel, houdt rekening met zowel de opbrengsten- als de kostenkant van de business. De vraag ‘waarop is onze waard creatie gebaseerd’ is de essentie van businessmodellen.

Het businessmodel is te definiëren met de volgende vier vragen:

Wie zijn je beoogde klanten (segment), wat bied je je klanten aan (waarde propositie), hoe produceer je het aanbod (waardeketen) en waarom levert het winst op (verdienmodel)?

Business Model Canvas
Het zogenoemde ‘Business Model Canvas’ heeft negen bouwstenen; Klantsegmenten, Waarde propositie, Kanalen, Klantrelaties, Inkomstenstromen, Key resources, Kernactiviteiten, Key Partners en Kostenstructuur. Deze staan afgebeeld in de afbeelding hieronder en kun je downloaden. Meer uitleg hierover vind je op deze pagina.

businessmodel

De hierboven vermelde bouwstenen en vragen zijn hulpmiddelen om succesvol te kunnen ondernemen. Het inzichtelijk maken van deze bouwstenen bieden houvast, focus, richting en motivatie. Maar ze kunnen je ook op het verkeerde been zetten als je het als een niet veranderlijk document beschouwd. Het is daarom van belang dat je agile werkt. 

Mocht je na aanleiding hiervan nog vragen hebben of er niet helemaal uitkomen? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we er samen naar.

Angelique Lijffijt

int.NLP trainer en coach

Angelique is naast NLP trainer ook coach met ervaring om ondernemers verder op weg te helpen met behulp van NLP. Haar passie is om je in je kracht te zetten en je te laten inzien hoe je door gebruik te maken van de NLP technieken je dit kunt bereiken. Daarnaast maakt ze websites en leert ze ondernemers sneller opdrachten binnen te halen door NLP en marketing met elkaar te combineren.

0
We willen graag je mening weten, laat je een reactie achter?x
()
x