Wat is digitaal ondernemen

door | jun 12, 2020

Als midden- en kleinbedrijf is het belangrijk om mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen, omdat een bedrijf anders snel achter de concurrentie aan zal lopen. Mkb-bedrijven die een goede positie op de markt willen behouden én de concurrentie voor willen blijven, moeten daarom op de hoogte zijn van de nieuwste technologie. Dat is niet alleen van belang voor hun huidige producten of diensten. Digitalisering betekent innovatie. Dit kan op vele manieren: door nieuwe, creatieve producten en diensten, efficiëntere management- en arbeidsmethoden, onconventionele verkoopkanalen of communicatiekanalen.

Optimaliseer uw ondernemingsplan en maak gebruik van de mogelijkheden die digitalisering biedt voor mkb-bedrijven. Alleen dan blijft u concurrerend en kunt u uw omzet optimaliseren.

 

Het digitaliseren van uw bedrijfsvoering brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Bovendien gaan de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering razendsnel. De digitale transformatie van uw bedrijf gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Hoe zit het bijvoorbeeld met zaken als Online marketingstratiegie? En heeft u inzichtelijk hoe de klantreis van uw klanten (customer journey) verloopt?

 

Digitale data: de basis voor uw bedrijfsvoering

Bij de digitale transformatie van uw bedrijf verplaatst ‘digitaal’ zich van de zijlijn naar het hart van uw organisatie. Data komt steeds centraler te staan en vormt de basis voor uw bedrijfsvoering. Digitaal is dus geen kanaal meer aan het eind van uw proces, maar het begin van alles. Het is ‘digital first’, waarbij digitaal denken onderdeel wordt van het DNA binnen uw bedrijf. De kracht van digitaal wordt namelijk pas goed merkbaar als het door uw hele bedrijf heen verweven is.

Bij de digitale transformatie van uw bedrijf staan de klant en de klantreis centraal. Op welke momenten komt uw klant met uw bedrijf in aanraking? Op welke manier zoekt uw klant naar informatie? Naar welke informatie is hij op zoek? Hoe en op welke momenten raakt uw klant overtuigd om te kiezen voor uw bedrijf? Wanneer u deze reis in kaart heeft gebracht, kunt u vervolgens uw werkwijze hierop inrichten. Uw klant voelt zich daardoor beter geholpen, krijgt sneller een antwoord op zijn vraag, is meer tevreden en eerder geneigd over te gaan tot conversie. Een win-winsituatie voor zowel uw bedrijf als uw klant.

 

Digitaliseren bedrijfsprocessen: minder fouten, meer leads

Onderdeel van de digitale transformatie is het digitaliseren van bedrijfsprocessen. Bij de online activiteiten van uw bedrijf is het belangrijk om de frontoffice en de backoffice goed te hebben ingericht. De frontoffice vormt het visitekaartje van uw bedrijf, met o.a. uw webshop, uw website en social media kanalen. Bij de backoffice komen de aanvragen/orders en klantvragen binnen en worden ze administratief en logistiek verwerkt..

Het is dus belangrijk als ondernemer om de logistieke processen in kaart te brengen en te optimaliseren, zodat aanvragen/orders direct doorgezet worden naar de juiste afdeling en het besteltraject snel en soepel wordt doorlopen. Dankzij het digitaliseren van de bedrijfsprocessen is de kans op fouten en vertraging kleiner en bespaart u tijd en kosten. Bovendien En dankzij het digitaal in kaart brengen van uw frontoffice en backoffice kunt u ook gebruik maken van big data en marketing automation. Dit biedt volop mogelijkheden om nog beter op de behoefte van de klant in te spelen en kunt u nog meer leads genereren dan voorheen.

De beste digitale oplossing voor uw bedrijf

Het voordeel van digitaal werken is dat u en uw medewerkers overal kunnen inloggen en aan de slag kunnen. Er zijn verschillende cloudoplossingen die u hierbij kunnen helpen, maar de vraag is natuurlijk welke oplossing het beste past bij uw bedrijf en optimaal aansluit bij uw manier van werken. Wilt u bijvoorbeeld bellen via internet? Of wilt u samen in documenten kunnen werken? Het kan allemaal. Zorg er daarom voor dat digitale tooling op de juiste manier worden ingezet om zodoende meer rendement uit je effort te behalen.

Wilt u weten wat er precies komt kijken bij de digitale transformatie van uw bedrijf en hoe u dit het beste kunt aanpakken? Bij Digitaal Ondernemen kunnen we uw bedrijf hierbij uitstekend adviseren en ondersteunen.