Wat is NLP

door | aug 3, 2020

NLP is in de jaren 70 door Bandler en Ginder ontstaan. Ze wilde weten waarom sommige mensen heel succesvol waren. Ze onderzochten waarom ze snelle resultaten behaalden, wat ze anders deden ten opzichte van collega’s en wat ze ervan konden leren. Door deze vaardigheden in kaart te brengen hoopte ze antwoord te vinden op deze vragen. Ze ontdekte dat er een wisselwerking was tussen het taalgebruik en het gedrag wat daarop volgde. Vervolgens verwerkte ze dit in modellen waar uit NLP is ontstaan.

 

NLP staat voor Neuro linguïstisch Programmeren.

Neuro staat voor het brein, hoe het werkt en wat we ermee doen. Hoe de informatie bij ons binnenkomt door middel van onze zintuigen en we dat verwerken in een innerlijke voorstelling. Dat we beelden zien, geluid horen, geuren, gevoelens. En dat we dat op ieder moment weer kunnen oproepen.

Linguïstisch is taal, zowel verbaal als non-verbaal. Hoe we taal gebruiken, welke betekenis we aan taal geven en wat we ermee doen.

Taal en de manier van communiceren zorgen ervoor dat we informatie kunnen opslaan in ons brein. Zonder taal zouden we die informatie niet naar buiten kunnen brengen.

Programmeren: de informatie die bij ons binnenkomt die slaan we op een bepaalde manier op. We hebben allemaal onze eigen manier om dit op te slaan en er een programma van te maken. Vanuit onze innerlijke programma’s reageren we, maken we keuzes, denken we. Deze programma’s draaien de hele dag. Vanaf het moment dat we op staan tot het moment dat we weer naar bed gaan. Bij de een gaat zijn of haar wekker 3 keer voordat ze eruit gaan en de ander staat gelijk op om vervolgens een kop koffie te pakken en de kant te lezen. Dit zijn onbewuste programma’s.

wat is nlp

NLP is dus een set van patronen en modellen wat het gedrag van mensen in kaart brengt en zorgt voor een hele snelle gedragsverandering. Om zo effectief te communiceren met jezelf en met anderen. Het geeft inzicht in ons gedrag en hoe wij reageren op de wereld om ons heen.

Bij NLP gaat het om de interactie tussen wat je waarneemt door middel van je zintuigen, wat deze waarneming met je doet (mindset) en vervolgens hoe je hiermee om gaat. Door NLP toe te passen kun je op een relatief eenvoudige manier met een andere bril naar een situatie kijken om daar vervolgens op een andere manier op te reageren en/of mee om te gaan. Dat verandert niet alleen je eigen gevoel, maar door je effectievere manier van communicatie en gedrag ook dat van een ander. De ander reageert immers op wat jij laat zien, voelen en ervaren.

 

Wat kun je met NLP

Heel veel dingen in je leven doe je op de automatische piloot. Hierdoor hoef je er niet al te veel over na te denken en kost het weinig energie. NLP richt zich op oplossingen en niet op de problemen en breng je balans bij jezelf.

Omdat NLP een methode is om gedrag in kaart te brengen kun je dit heel goed gebruiken bij marketing en sales. Je krijgt hierdoor inzicht in hoe de ander denkt, welke programma’s er zijn en het taalgebruik. Door hier gebruik van te maken ben je sneller in staat om de deal te sluiten.

 

Wat levert NLP op?

  • Met NLP leer je makkelijker verbinding te maken met je klant
  • Met NLP leer je effectiever communiceren, zowel zakelijk als privé
  • Met NLP kun je effectiever een verkoopgesprek voeren
  • Met NLP ben je nog krachtiger en zelfverzekerder
  • Door marketing en NLP te combineren is er een groter marktbereik en daarmee meer klanten
  • Met NLP kun je jezelf op een andere manier presenteren waardoor je sneller verbinding maakt
  • Met NLP weet je klantgerichte vragen te stellen en met passende, concrete voorstellen te komen.
  • NLP leert je om bewuster te sturen op de relatie en het (sales)proces